Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne szeretné a sonkát, de ha mégis van, akkor bizonyára nem túl sok, hiszen ez egy olyan ínyencség, aminek aligha lehet ellenállni. Ahhoz, hogy elkészüljön, az alapanyagokon kívül szükség van valami másra is.
Húsvét idején előszeretettel használják a húsipari cégek a praktikus sonkahálót. Ez azért szükséges, mert tartást ad a sonkának, így sokkal kívánatosabban mutat az üzletek polcain. A sonkát pácolás és szikkasztás után kell belehelyezni a hálóba, majd ezt követően mehet a füstre. Akik először próbálkoznak betölteni a sonkát a hálóba, általában sokat kínlódnak vele, főleg ha senkitől nem látták, hogy miként kell. Nem árt kissé utána érdeklődni vagy utánanézni, mert a folyamat rendkívül egyszerű, persze ha megvan hozzá a megfelelő eszköz.
A sonkát legegyszerűbben 30 cm hosszú és 20 cm átmérőjű PVC cső igénybevételével ajánlott a sonkahálóba helyezni. A cső egyik felére fel kell helyezni a hálót, másik felén pedig becsúsztatható a sonka. Ahhoz, hogy a sonkaháló megőrizze rugalmasságát, ajánlott száraz helyen és szobahőmérsékleten tartani.