Az alkoholos italoknak annyi formája létezik a világon, hogy felsorolni is nehéz lenne. Jelentős részük nem is ismert az európai emberek számára, azonban a bourbon whiskey kivételt képez ez alól.
Ha máshonnan nem is, az amerikai filmekből biztos mindenkinek ismerős a neve. Az amerikaiak számára talán ez jelenti a nemzeti italt, hiszen ez kimondottan az új kontinensen lett kifejlesztve és hagyományos formájában csak ott készítik.
Igazán nagy különbség nem fedezhető fel a bourbon whiskey és más whisky típusok között. Említésre méltó azonban, hogy a bourbon készítéséhez legalább 51 százalékban kukoricát használnak. Ez a szám általában jóval nagyobb.
Hagyományosan 70-75 százalék a kukorica aránya a többi gabonához képest. A kukorica mellett rozs, búza illetve árpamaláta szerepel még az összetevők között. A nagymennyiségű kukorica miatt, az ital édesebb, lágyabb, mint a skót, illetve az ír whisky. A bourbon whiskey érlelése mindig új, belülről kiégetett tölgyfahordóban történik, ami jellegzetes színt és ízt ad az italnak.