Ma már senki nem vitatja, hogy a fehér cukor meglehetősen ártalmas az egészségre, számos betegség kialakításához biztosít táptalajt. Ha le akarjuk cserélni ezt az egészségtelen terméket, akkor tudnunk kell, hogy a természetes édesítés legújabb variációja a kókuszvirág cukor. Íze kimondottan jellegzetes, karakteresen vaníliás, karamellás, de egyáltalán nem kókuszos.
Adagolása és édességének ereje megegyezik a fehér cukorral, tehát a hagyományos receptekbe ugyanannyit kell tenni belőle, még átírni sem szükséges ezeket. Kellemetlen mellék- és utóízek nélkül karamellizálható. Bár a kókuszvirág cukor íze nagyon hasonlít a barnacukor ízére, a glikémiás indexe lényegesen alacsonyabb.
Sokféle diétába és fogyókúrába illeszthető be egyszerűen. Sütésre-főzésre egyaránt ideális, de kávék, teák, pudingok is remekül ízesíthetőek. Kiemelkedő a kókuszvirág cukor vitamin- és ásványi anyag tartalma, de van benne kálium, magnézium, cink és vas is. Paleo étrendet követők is nyugodtan használhatják édesítésre.