A gombabetegségek kártétele igen nagy terménybeli veszteséget tud okozni, legyen szó bármilyen termesztett kultúráról. Minőségromlást és nagymértékű terméscsökkenést okozhatnak. Több évi és folyamatos kísérletek során olyan hatékony gombaölő szereket fejlesztettek ki, amelyekkel szinte minden ilyen jellegű megbetegedés ellen tudunk védekezni. Sokféle és bizonyítottan hatékony gombaölő szer van forgalomban, amit megvásárolhatunk a szakboltokban. Ezek a szerek különböző módon hatnak a betegségre, vannak amelyek a mitokondriumban fejtik ki hatásukat, megakadályozva ezzel a gomba „légzését”, ám ugyanakkor segítik a szénhidrátok beépülését, ezáltal jelentősen elősegítve a termésmennyiség növekedését. Az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gombaölő szer, amit lemosó szerként alkalmazunk, a bordói lé. Főleg az almatermésűeknél használjuk, ám a zöldségfélék gombás megbetegedései ellen és a szőlőben a peronoszpóra ellen is hatásos. Ma már kapható az ökológiai termesztésben is engedélyezett bordói por, amit használhatunk a burgonyánál, gyümölcsösben, szőlő- és zöldségtermesztésben is.
Közismert az a tény, hogy termesztett növényeink terméshozamát legnagyobb mértékben a gyomok befolyásolják. Szaknyelven gyomoknak nevezünk minden olyan növényt, amit nem ültettünk vagy vetettünk az adott kultúránkban. Ebbe beleértendő az előző évi termesztésből kikelő haszonnövény is. Azokat a védekezésben használt szereket, amelyekkel a gyomokra hatunk, gyomirtó szereknek nevezünk. Vannak szerek, amelyek az egyszikű növényekre, míg mások a magról kelő és évelő kétszikű gyomokra hatnak. Ezeket nem szelektív és szelektív gyomirtó szereknek nevezünk. Előbbit mindig a vetés előtt alkalmazzuk, míg a szelektív gyomirtó szer ültetés után használandó, ugyanis csak a gyomra hat, a termesztett növényre kímélő hatással van. Természetesen, az agrotechnikai növényvédelemi módszerekkel is jelentősen korlátozzuk a gyomnövények kártételét, azonban ma már a hagyományos termesztésben nem mondhatunk le a gyomirtó vegyszerek használatáról sem.