A nagyon változatos domborzati adottságoknak köszönhetően, nem csupán azonos vidékeken tudnak a gazdák szőlőt termeszteni. Az ország több pontján vannak olyan egyedi magyar borvidékek, amelyek valamilyen okból kiemelkedőek a többihez képest.
A régi idők sokat tettek azért, hogy a Kárpát-medence igazi kincses teleppé váljon, amit nem feltétlenül a föld alatt kell keresni, hanem pont a felszínén. A magas hegyekből, a nagy folyók állttal lehordott ásványi anyagban gazdag üledék, sok esetben kimondottan kedvező feltételeket teremtett egyes növények termesztésére. Pontosan ez az, amit a magyar borvidékek a lehető legjobban ki is aknáznak.
Sokan úgy gondolhatják, hogy a modern technológiának köszönhetően, már nincs olyan hely, ahol ne lehetne akármit megtermelni, de az soha nem lesz olyan, mint a természet által kialakított bölcső, amiben minden magától, bőséggel terem évről-évre. A magyar borvidékek közös jellemzője csupán az emberi potenciálban rejlik, ugyanis mindenhol szükség van a szorgos kezekre, hogy azok megműveljék és gazdaggá tegyék a vidéket.